Pengikut

Khamis, 10 Mei 2012

APAM BALIK.

                 APAM BALIK ( 5 – 6 ) ORANG.

BAHAN BAHAN. 
*                           3  CAWAN TEPUNG GANDUM
*                  1  CAWAN GULA
*                  1 ½ TSP BAKING POWDER
*                  1 ½  TSP SODA BIKARBONATE
*                  3  BIJI TELOR
*                  2  CAWAN SUSU SEGAR ( AIR JUGA BOLEH DIGUNAKAN )
*                  SEDIKIT MENTEGA @ MAJERIN UNTUK MENGOLES
             BAHAN TABUR. 
*                  KACANG TANAH YANG TELAH DIGORENG/KISAR
*                  KRIM JAGUNG
*                  GULA
CARA PENYEDIAAN.
*           MESIN GULA BERSAMA TELOR HINGGA KEMBANG
*           MASUKAN SODA,SUSU,BAKING POWDER DAN MESIN HINGGA SEBATI
*           MASUKAN PULA TEPUNG DAN MESIN HINGGA SEBATI ( ADUNAN SIAP )
*           OLESKAN SEDIKIT PLANTA DIPERMUKAAN KUALI DAN TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN DAN NIPISKAN.
*            BIARKAN SEKETIKA DAN SEMENTARA MENUNGGU MASAK TABURKAN BAHAN TABUR
*            APABILA CUKUP MASAK ANGKAT DAN LIPAT DUA DAN OLESKAN MENTEGA@MAJERIN
               TIP:
               SEBARANG KUALI JENIS TIDAK LEKAT BOLEH DIGUNAKAN
               PASTIKAN DASAR KUALI YANG DIGUNAKAN LICIN
               PASTIKAN API KECIL SUPAYA APAM TADI MASAK KESELURUHANNYA  

6 ulasan:

As Salam kenkawan..komenlah apa saja yang korang nak asalkan tak mengganggu emosi sesaorang..Biar ramai kawan,asal jangan ramai lawan..hahahahahaha.....